Σ.Α.Π. Ο Σκακιστάκος

Σκακιστική Ακαδημία Πτολεμαΐδας Ο Σκακιστάκος

Η Σκακιστική Ακαδημία Πτολεμαΐδας ιδρύθηκε το 1998 και έχει ως βασικούς στόχους:


  •  
  • την διάδοση του σκακιού στην μαθητική νεολαία της πόλης της Πτολεμαΐδας
  •  
  • την αξιοποίηση του παιδαγωγικού και διαπλαστικού χαρακτήρα του παιχνιδιού
  •  
  • την ανάδειξη νέων ταλαντούχων σκακιστών, ιδιαίτερα στις μικρές ηλικίες
  •  
  • την αγωνιστική προετοιμασία, με την συμμετοχή και δεύτερης ομάδας στα διασυλλογικά και ατομικά πρωταθλήματα που διοργανώνονται από την Ε.Σ.Ο.

Για την εκπλήρωση των παραπάνω στόχων, αποφάσισε την υλοποίηση προγράμματος με τίτλο “ΜΑΘΑΙΝΩ ΝΑ ΠΑΙΖΩ ΣΚΑΚΙ”. Η έναρξη του προγράμματος έγινε σε εκδήλωση με θέμα: “ΣΚΑΚΙ, Ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ” στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου την 26-1-1998. Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο γκραντμαίτρ και πρωταθλητής Ελλάδας Στράτος Γρίβας.

Το πρόγραμμα στην εξέλιξη του περιλάμβανε τις παρακάτω δραστηριότητες που έλαβαν χώρα έως το τέλος Ιουνίου:

· Μαθήματα κανονισμών του παιχνιδιού
· Διοργάνωση ατομικών αγώνων
· Διοργάνωση ομαδικών αγώνων (σχολικό πρωτάθλημα).
· Προπονήσεις από ομάδα έμπειρων σκακιστών του Σ.Ο.Π.Π.
· Συμμετοχή σε ατομικούς αγώνες των καλύτερων σκακιστών.
 Η επιτυχία του προγράμματος με την συμμετοχή πάνω από 80 μαθητών της πόλης μας, σε συνδυασμό με τα ελπιδοφόρα αποτελέσματα από το Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι, οδήγησαν στην απόφαση για συνέχιση του προγράμματος και στη νέα σχολική χρονιά και την προσπάθεια καθιέρωσης του ως θεσμό, με την ελπίδα οικονομικής στήριξης του, από την τοπική αυτοδιοίκηση και φορείς της πόλης μας.
Η Σκακιστική Ακαδημία συμμετείχε μέσα στο 1998 σε όλα τα διασυλλογικά πρωταθλήματα νέων (κάτω των 20 ετών) και παρά την απειρία των παικτών της αναδείχθηκε Πρωταθλήτρια Κ-Δ Μακεδονίας εξασφαλίζοντας την πρόκριση της στα τελικά του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Πανπαίδων (σκακιστές κάτω τον 10 ετών). Στα τελικά του Πανελλήνιου Πρωταθλήματος κατέκτησε την 9η θέση δίνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για το μέλλον.
Παράλληλα με την πρώτη συμμετοχή στο Διασυλλογικό κύπελλο Ελλάδας 1999 κατάχτησε την 4η θέση στην Κεντροδυτική Μακεδονία.
Με την μικρή ενίσχυση της ομάδας με μεταγραφές έμπειρων στελεχών του Σ.Ο.Π.Π. θα διεκδικήσει την άνοδο της στην Γ' Εθνική κατηγορία μέσα στο 1999.
Η ακαδημία διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο που εκλέγεται από την Γεν. Συνέλευση κάθε χρόνο.